UTRINKI OTVORITVE – SESTVLJANKA MESTA NA SKALI SKOZI OČI PUHARJEV

HOTEL AZUL
HOTEL AZUL – Foto: Lado Kraljič

 

V petek 9.11.2018 je bilo odprtje naše društvene razstave fotografij. Na ulici pred Mestno knjižnico Kranj bodo naše fotografije v mesecu novembru na ogled meščanom Kranja in širše.

Fotografija je umetnost, obrt, poklic, trdo delo, predvsem pa je ljubezen in čudenje. Ljubezen do vsega obstoječega, saj fotografija zajema prav vse – toplo otroško dlan, starodavne kamnite mostove, deročo jesensko reko, prve lastovke spomladi, čakajoče dekle v mestnem vrvežu, osamljen vlak sredi dežja. Čudenje nad tokom minevanja časa in čarobnostjo fotografske umetnosti, ki trenutek za vedno ujame v svojo fotografsko lečo. Fotografija vestno, brez prikrivanja ali cenzure že stoletja obeležuje prelomne točke naše družbe, vse naše revolucije, vojne in tragedije. Fotografija lahko ujame vse, velike in male, vse spregledane in pozabljene v hitrem tempu časa, pa tudi vse naše najbolj intimne trenutke sreče. Je darilo, ki trenutek preteklosti podari prihodnosti.

Vse to je vedel že Janez Puhar, v Kranju rojeni duhovnik, izobraženec in raziskovalec, ki je pred mnogimi desetletji svoje življenje posvetil eksperimentiranju z nevarnimi kemikalijami, kar je vodilo do revolucionarnega izuma fotografije na steklo. Danes fotografija spada na področje digitalne umetnosti in tehnologije, želja po ustvarjanju, inovativnosti in lovljenju enkratnih trenutkov pa ostaja. V duhu medsebojnega sodelovanja in prenašanja znanja deluje tudi kranjsko fotografsko društvo Janez Puhar, ki ljubiteljske in poklicne fotografe združuje v njihovi ljubezni do slikanja.

Pričujoča razstava je delček mozaika, delček sestavljanke mesta Kranj. Osemnajst avtorskih fotografij je posnelo devet fotografinj in fotografov iz kranjskega fotografskega društva Janez Puhar. Na njih lahko ugledamo mestne motive, ki predstavljajo delček ponudbe našega mesta na skali in tiste, ki jo tkejo.

Več os sami razstavi in avtorjih.

Otvoritev razstave, foto utrinki, foto: Tine Založnik

burst
Otvoritev Sestavljanka Mesta – Foto: Tine Založnik

 

burst
Otvoritev Sestavljanka Mesta – Foto: Tine Založnik