Viktor Šmid « fotodrustvo-kranj.si

Viktor Šmid

Rodil sem se leta 1951 v Ljubljani, od leta 1975 pa živim z družino v Dupljah pri Naklem.

S fotografijo sem se pričel ukvarjati že v sedmem razredu osnovne šole. S prvo srednješolsko štipendijo pa sem si kupil povečevalnik in fotoaparat Smena 8, oboje ruske izdelave, kar je bilo v tistem času najceneje. Še isto zimo so bili na sporedu skoki na Blovdkovi velikanki v Planici. Pogumno mi je uspelo zasesti mesto pod odskočno mizo, kjer sta svoje delo opravljala tudi TV snemalca. Zakaj sta se mi smejala, sem razumel šele ob ogledu fotografij, na katerih so se videle le smreke, skakalci pa le kot malo večje pike. Tako sem si vztrajno nabiral dragocene izkušnje.

Do pojava digitalnih fotoaparatov, katerih tehnika mi je kot informatiku pisana na kožo, sem uporabljal dia filme. Na Višji upravni šoli sem spoznal g. Nika Sladiča (Mojster fotografije, EFIAP) in na njegovo povabilo ob koncu leta 2006 tudi sam postal član Fotografskega društva Janez Puhar v Kranju. Za uspehe na številnih domačih in tujih natečajih sem prejel naziv Fotograf 1. razreda Fotografske zveze Slovenije in AFIAP v evropski zvezi. Najbolj me k fotografiranju nagovarja narava, zlasti drobni svet žuželk in cvetlic, pa tudi portretna in ulična fotografija, kot stalnica pa beleženje družinskih dogodkov. V zadnjem obdobju me pri fotografiranju nemalo ovira tresenje zaradi Parkinsonove bolezni.

S pomočjo mentorstva kolegice mojstrice fotografije gospe Andreje Peklaj sem se predstavil širši javnosti na samostojnih razstavah v mali galeriji Nevrološke klinike in v Taborjevi galeriji Kliničnega centra v Ljubljani. Sicer redno sodelujem na klubskih razstavah kakor tudi na natečajih po Sloveniji in Evropskih državah.

Viktor Šmid – portfolio galerija