Vlado Sofronievski

Vlado Sofronievski je vstopil v svet fotografije relativno pozno, šele v svojih šestdesetih letih. Tako kot mnogi drugi, si je v začetku predstavljal, da bo to zgolj eden njegovih hobijev, ki mu bo malo popestril »dolgočasno« življenje. A kmalu je spoznal, da v fotografiji od sebe zahteva veliko več. Že prve izkušnje so ga hitro prepričale, da se v podobah veliko lažje in globlje izraža kot v besedah.

Motive fotografiranja največkrat išče v naravi, pokrajini in slikanju živali. Kakor mnogim fotografom, je tudi njegova želja ujeti tako imenovani ”odločilni trenutek”, ko na videz nepomemben motiv, zaradi učinkov neobičajne svetlobe, izbranega kota gledanja, nepredvidljive situacije in verjetno še česa skrivnostnega. Ujeti ravno pravi trenutek, daje lahko celo večji užitek, kot ustvarjanje podobe tam, kjer so prav vsi pogoji optimalni. Zato kot fotograf ne podcenjuje nobenega motiva. Mnenja je, da je mogoče delati in narediti vrhunske fotografije povsod, tako na tisočkrat prehojenih znanih poteh, kot tudi na prvič obiskanih lokacijah.