DRUŠTVENA RAZSTAVA – ALUZIJE

Tine Založnik - krokodil

Kaj: Otvoritev fotografske razstave članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj
Kje: Galerija Bala Cankarjeva ulica 10, Kranj in Območno stičišče kulturnih društev, Glavni trg 23, 4000 Kranj
Kdaj: Četrtek, 31.8.2017, ob 18h
Razstava v galeriji Bala bo odprta do  14. 9. 2017.

Galerija Bala na Cankarjevi ulici bo od 31. 8. 2017 gostila kranjske fotografe, člane Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, ki že dlje kot 100 let ustvarja na področju fotografske umetnosti v Kranju, istočasno pa že dlje kot 50 let nosi po svetu ime Janeza Puharja, Kranjčana, ki je izumil fotografijo na steklo. Razstava je nastala v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in njegove območne izpostave iz Kranja.

Štiriindvajset fotografov, članov društva razstavlja dvainštirideset fotografij na temo »Aluzije«. Mnogim fotografom je v okolju, kjer fotografirajo, izziv najti like, ki asociirajo na nekaj, s čimer se včasih ali pa celo vsak dan srečujemo. Gre za strukture, ki jih je izoblikovala narava ali pa jih rodi neko zaporedje objektov v posebni perspektivi čisto običajnih objektov v okolju. Včasih se taki motivi slučajno kar sami prikradejo v posnetek. To nas vzpodbudi, da jih začnemo iskati naprej v vsaki novi situaciji, v kateri se znajdemo. Včasih taki motivi, ki na nekaj spominjajo, ponujajo čisto naravnost. Včasih pa je potrebna domišlija, ki nam enkrat pričara eno, drugič pa drugo podobo. To se lahko v različnih trenutkih dogaja celo enemu in istemu posamezniku. Pri različnih ljudeh domišljija deluje različno, zato se v naših glavah lahko pojavijo zelo različne slike. Asocijacije se prebujajo, ko gledamo pokrajino, drevesa, kamne, … . Včasih moramo isto stvar pogledati iz različnih zornih kotov preden jo sploh opazimo.

Nastala je ideja narediti razstavo takih posnetkov, ki na nekaj spominjajo. Nato se je pojavilo še ime razstave – Aluzije. To pa je pojem, ki v slovarju slovenskega jezika pomeni celo več (aluzija -e ž (i) knjiž. Prikrito merjenje na kaj, namigovanje). V izboru fotografij za razstavo so se tako pojavile fotografije, ki sicer niso popolnoma v skladu s prvotno zamislijo, so jo pa razširile in nekatere slike iz tega dela dajo gledalcu dodatno misliti.

Kontakt organizatorja:
JSKD OI Kranj