110 let Fotografskega društva Janez Puhar Kranj

Naše društvo je 7. decembra 2020 praznovalo svojo 110. obletnico. Ob visokem jubileju je Klavdija Žitnik posnela skupinsko fotografijo naših članov v mokrokolodijski tehniki ambrotipije na steklo. Ta tehnika je sorodna tisti, ki jo je izumil Janez Puhar.

Izdali smo tudi zbornik, ki obnovi, od kod prihajamo, kje smo in kam gremo. Prenesite si ga v obliki PDF:

 Povzetek prvih sto let

Člani kluba; 7.decembra 1910

Ustanovni občni zbor »Prvega slovenskega kluba fotografov-amaterjev« je bil 7. decembra 1910 v gostilni pri Mayrju. Pobudnik je bil verjetno Franc Holchaker, ki se je leto poprej preselil iz Brna.

Janez Marenčič »JESENSKO VREME«

Objava fotografije Janeza Marenčiča z naslovom »Jesensko vreme« v reviji »Fotografija« leta 1934.

Kmalu po drugi svetovni vojni se je okrog Janeza Marenčiča zbrala peščica navdušencev, kovali so načrte o ustanovitvi kluba. 4. aprila 1949 je bil ustanovni občni zbor »Foto-kino amaterskega društva Kranj«

Okoli leta 1955 je Janez Marenčič odkril t.i. »Pogled od zgoraj« nastanek fotografije »Preproge« (anonimne arhitekture domače zemlje), vpliva na nadaljnji razvoj kranjskega pristopa fotografiranja krajine brez horizonta. Tovrstne fotografije so Marenčiča uvrstile v pregled svetovne fotografske dediščine.

Janez Marenčič »PREPROGE«
Marko Aljančič »Zimski Dan«

Leta 1956 so bili člani kranjskega kluba med prvimi v Sloveniji, ki so se ukvarjali z barvno fotografijo. Najbolj se je v tem pionirskem obdobju izkazal Mirko Križnar.

Mirko Križnar »Rdeče«

1960, 50 let po ustanovitvi prvega kluba v Kranju se klub preimenuje v »Fotoklub Janeza Puharja Kranj« Člani so v Prešernovem gaju postavili spominsko ploščo prvemu slovenskemu fotografu Janezu Puharju.

Leta 1971 se na pobudo članov Fotokluba Janez Puhar Kranj ustanovi Kabinet slovenske fotografije, ki še danes deluje pod okriljem Gorenjskega muzeja. To je bila prva slovenska javna fotografska zbirka in je še danes ena največjih zbirk v Sloveniji.

1973 prva bienalna razstava »Pokrajina««, ki jo klub organizira v sodelovanju s kabinetom slovenske fotografije. V vseh teh letih je razstava postala tradicionalna. Do danes je bilo 18 razstav.

Leta 1975 so člani postavili spominsko ploščo Janezu Puharju na njegovi rojstni hiši.

2001 preimenovanje kluba v »Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj«

2002 prva bienalna mednarodna FIAP razstava fotografij malega formata »Miniature«

2003 uspešen vstop v obdobje digitalne fotografije. Na razstavi »Pokrajina« se uvede kategorija »Poustvarjena krajina«.
Fotografija »Suša« Luke Dakskoblerja ima globoko ekološko vsebino in je smiselno utemeljila uporabo digitalnih orodij.

Luka Dakskobler »SUŠA«

2004; Janez Marenčič, (MF-FZS, EFIAP) praznuje 90 letnico rojstva in 70 letnico fotografskega ustvarjanja.

Za življenjsko delo na področju fotografije od predsednika republike dr. Janeza Drnovška prejme »zlati red za zasluge«, prvi fotograf postal častni občan mesta Kranj. Priznanje mu je izročil župan ob prazniku mesta Kranj. Ob svojem jubileju prejme častno nagrado »Janez Puhar«, ki mu jo za življenjsko delo na področju fotografije podelila Fotografska zveza Slovenije

Kabinet slovenske fotografije je izdal obsežno monografijo izbranih fotografij. Monografija z naslovom »Fotografije / Photographs« obsega 143 strani s fotografijami iz obdobja od leta 1938 do 2003.

2005; Društvo se vseli nove prostore na Tomšičevi 34 v starem delu Kranja.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je Fotografskemu društvu Janez Puhar dodelila zlato priznanje za aktivno in uspešno delo in velik prispevek k razvoju tehnične kulture.

2006; Izdaja monografije društva »IZZIVI«. Kratka predstavitev zgodovine društva, predstavitev lika in dela Janeza Puharja – izumitelja fotografije na steklo. Razmišljanja o fotografiji Janeza Marenčiča. Predstavitev del 32 članov društva.

2007; Za vedno smo se poslovili od dveh velikih fotografov, članov našega društva, Janeza Marenčiča in Marka Aljančiča.

2008; Niko Sladič prejme nagrado za najuspešnejšo fotografijo leta

Niko Sladič: »Tri goske«

Marjan Kukec prejme »Puharjevo nagrado« za življenjsko delo

Posthumno Marko Aljančič postane častni občan Kranja in prejme »Puharjevo nagrado« za življenjsko delo

2010; Društvo praznuje svojo 100-letnico. Prvič organizira 10 razstav. Ob jubileju prejme posebno priznanje JSKD, Puharjevo nagrado, najvišje priznanje Fotografske zveze Slovenije. Prejme tudi Nagrado mestne občine Kranj.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *