Aleš Komovec

Podobe kranjskega fotografa, Aleša Komovca, izdajajo subtilen odnos do žive in nežive narave, ki gledalcu ponuja edinstveno priložnost zaužitja najpristnejše lepote svetlobnega zapisa. Iskrenost Aleševega fotografskega izraza je dragocenost, ki jo v poplavi tehnične izumetničenosti vse redkeje srečamo. Prav zato se velja ob njegovih fotografijah pomuditi večkrat. Ob vsakem postanku lahko namreč odkrijemo nov obraz neskončnosti lepega, ki ga v podobo lahko ujamejo le redki. Aleš Komovec je zagotovo med njimi, o čemer priča tudi trajen pečat, ki ga pušča v slovenski fotografski krajini.
Peter Kuralt,filozof in fotograf

Aleš Komovec

Fotograf, športnik, gorski kolesar, gornik Aleš Komovec je že tri leta član Fotografskega društva Janez Puhar v Kranju. Je tipičen predstavnik digitalne generacije fotografov. Tvori jedro kreativnega fotografskega članstva našega društva.

Aleš ima neverjetno naravno sposobnost opazovanja okolice in komponiranja opaženih situacij v dobro sliko. Morda se niti sam dobro ne zaveda tistega reka, »da mora pri fotografiji prej slika nastati v glavi in šele potem na filmu«. Njegove fotografije sicer nastajajo spontano in pogosto brez globokih razmišljanj, ampak kljub temu so domišljene, torej so nastale prej v glavi kot v aparatu.

Ker rad zahaja v naravo in v gore je veliko njegovih fotografij nastalo prav v teh okoljih. Da je velik ljubitelj narave povedo že njegove fotografije. Fotografirati lepe prizore v naravi ne pomeni samo iti tja in pritisniti na sprožilec. Potrebno je priti tja v pravem trenutku. Pravi trenutek pa je takrat, ko vzide sonce ali ko je ravno prenehalo snežiti ali pa tik preden se bo razdivjala nevihta, ali pa … Njegove fotografije kažejo njegovo intenzivno doživljanje gora in narave.

Poleg tega, da ima Aleš dobro oko, velik smisel za kompozicijo slike, ima pa tudi obsežno znanje, povezano z digitalno obdelavo slik. S tem znanjem, predvsem pa z občutkom, ki ga ščiti pred pretiravanjem pri uporabi sodobnih računalniških orodij uspeva doseči dopadljive slike, ki so vedno znotraj meja naravnega in zato navdušujejo opazovalce.

Smo veseli, ker imamo v našem društvu takega člana, ki svoje znanje širi med člane, je kooperativen in je pripravljen vsakomur priskočiti na pomoč tako s svojim znanjem kot tudi z rokami.

Vasja Doberlet, mojster fotografije

Predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj

Aleš je makro fotograf, čigar ljubezen do narave  se odstira v slehernem zabeleženju preprostih form življenja okoli nas. Njegovi dih jemajoči posnetki nas prisilijo, da se zopet ustavimo v občudovanju vsega, kar nas obkroža, in v nas prebudijo tisto pristno otroško čudenje. Makro fotografija je tista, ki ponovno prebudi našo zavest o genialnosti stvaritelja vseh oblik življenja, če tak stvaritelj zares obstaja. Aleševe fotografije prikazujejo neskončne potankosti življenja, ki nas obkroža.  Posnetki insektov so še posebej izredni. Lahko bi razpredala o Aleševi spretnosti v makro fotografiji, še bolje pa je, če se o njej prepričate sami. Srčno upam, da boste v njegovih fotografijah uživali vsaj toliko, kot uživam sama.
Aggie Enbella,Photography Blog