RAZSTAVA DOBITNIKOV PUHARJEVIH MEDALJ – 13.5. DO 15.6.2015

Puharjeve_medalje_pano_gradi02_600x

V sredo, 13. maja 2015, vas ob 19. uri vabimo na odprtje fotografske razstave fotografskega društva Janez Puhar Kranj z naslovom “Razstava dobitnikov Puharjevih medalj”, ki bo v galeriji Kranjske hiše na Glavnem trgu 2 v Kranju. Vljudno vabljeni!

Razstava bo na ogled do 15. junija 2015, vsak dan od 8. do 19. ure, ob nedeljah in praznikih od 9. do 18. ure.

Informacija za medije
Razstava fotografij prejemnikov zlate medalje Janez Puhar
na 6 mednarodnih razstavah na 3 kontinentih

Puharjevo leto, ko smo praznovali 200-letnico rojstva Janeza Puharja,  še vedno odzvanja. Sicer z manjšo intenzivnostjo, a še vedno se vrstijo dogodki, ki so bili izzvani s praznovanjem v spomin na prvega slovenskega fotografa in izumitelja fotografije na steklo.


Pretekli mesec smo v Bratislavi odprli podobno razstavo, kot je zaokrožila po Sloveniji v krajih, kjer je izumitelj živel. Enako razstavo smo imeli tudi v Pragi in Liberecu na Češkem. Odprtja zadnje razstave v  Bratislavi 15. aprila se je udeležilo 6 veleposlanikov. Glavne zasluge za razstavo ima v sodelovanju z avtorjema Puharjeve predstavitve Petro Puhar in Jernejem Kejžarjem naša veleposlanica ga. Bernarda Gradišnik, pridružili pa so se še predstavniki Brazilije, Kube, Hrvaške, Iraka in Irske, direktorji Theničnega muzeja Slovaške in množica obiskovalcev. Razstava bo potovala še v Košice in druge kraje na Slovaškem.

Drugi pomemben dogodek v smislu mednarodne promocije Janeza Puharja se bo dogodil v sredo, 13. maja, v galeriji Kranjske hiše.
Gre za dogodek, ki je vključen v letos že četrte Puharjeve dneve. Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj je namreč v lanskem letu petim organizatorjem razstav pod pokroviteljstvom svetovne zveze za fotografsko umetnost FIAP ponudilo šest zlatih medalj Janez Puhar za najboljši portret. Vsi organizatorji so sprejeli ponudbo in podelili te medalje na razstavah v Argentini, Bosni, Franciji, na Japonskem, v Luksemburgu. Seveda smo jo podelili tudi v Kranju – na naši mednarodni razstavi Miniature 2014.

V dogovorih z organizatorji razstav smo uspeli, da so v razpisnih pogojih za udeležbo na njihovih razstavah napisali, da bodo podelili zlato medaljo Janez Puhar za najboljši portret. Na ta način smo Puharja vključili v tekste, ki so jih brali fotografi po celem svetu. Medalje so bile podeljene avtorjem s treh kontinentov. Dobili so jih avtorji iz Irske, Nemčije, Rusije, Velike Britanije, Vietnama in ZDA. Edino Avstralija ni omenjena v rezultatih tega projekta. Vendar to še ne pomeni, da za zlato medaljo Janez Puhar niso brali ali v razpisih ali v katalogih iz razstav ali iz objav na spletu.

Avtorji, prejemniki Puharjevih medalj, so potencialni promotorji Janeza Puharja tudi v bodoče, zato smo jih povabili, da sodelujejo na razstavi v Kranjski hiši, kjer se bodo predstavili s svojimi nagrajenimi fotografijami in s še tremi fotografijami po lastnem izboru. Za to priložnost smo natisnili katalog, v katerem so objavljene nagrajene fotografije in v kolikor je avtor poslal, tudi njihovo biografijo. Seveda pa katalog, ki ga bodo prejeli vsi sodelujoči, vsebuje tudi informacijo o našem izumitelju fotografije na steklo.

Za razstavo v Kranjski hiši smo pri Svetovni zvezi za fotografsko umetnost – FIAP pridobili patronat.

Za FDJP zapisal: Vasja Doberlet, MF – FZS, MFIAP, EFIAP/g, ESFIAP

Katalog v PDF obliki.

Letak:

razstava_puharjevih_medalj