VASJA DOBERLET – Fotografska razstava ob avtorjevi sedemdesetletnici

Vasja-Doberlet-introVljudno vabljeni ma odprtje retrospektivne razstave fotografij Vasje Doberlet
v četrtek, 12. maja 2016, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4, Kranj

Fotografije iz ciklov
Avto-refleksi, Pesem gozda, Nova ekološka resnica, Utrinki
12. maj–6. junij 2016 – Galerija v Mestni hiši v Kranju

Katalog razstave v PDF obliki.

Vabilo na razstavo.

Uvodna beseda, Mag. Marjana Žibert, direktorica

sredini 19. stoletja, ko sta se začeli odvijati zgodbi o dveh kranjskih rojakih, o fotografskem izumitelju Janezu Puharju in popotnem fotografu Kristijanu Pajerju, je dr. Janez Bleiweis, tudi rojen v Kranju, zapisal: »Danes je drugače. Na vseh voglih, ako prideš v mesto, vidiš na kupe podob, moških in ženskih vseh stanov, ki te vabijo, da stopiš v delavnico umetnikovo, da si daš za majhen denar posneti obraz svoj, da ž njim razveseliš rodbino svojo in prijatelje svoje. Umetniki potujejo celo po deželi, po mestih in kmetih, da fotografirajo ljudi in kraje.« In danes lahko ob prebiranju obledelih fotografij, nalepljenih na karton, ki ima cvetlični okras in fotografov podpis, dodamo: »Da nam oživljajo trenutke, ki so minili. Da se prebudijo spomini. Da nastaja nova zgodba preteklosti. Da s podobami matere, očeta , otroka, dekleta, vojaka, družine, mesta, pokrajine oživi naša dediščina.«

In prav v Kranju nam fotografska dediščina predstavlja izziv, da bi naše mesto še naprej ostalo središče slovenske fotografije. Kar nekaj posameznikov je temu sledilo tekom 20. stoletja do današnjih dni, med njimi tudi Vasja Doberlet. Na eni strani s fotografskim aparatom v roki, ki ga spremlja na vsakem koraku in mu prinaša domače in mednarodne nagrade ter priznanja, na drugi s predanim vodenjem in sodelovanjem v Fotografskem društvu Janez Puhar, ki se predstavlja tudi v mednarodnem prostoru.

Mnogo fotografov pravi, da fotografije ne posnameš, ampak jo narediš. Razlikovanje med obema pojmoma ni le formalno, ampak pomeni predvsem poudarjanje fotografove prisotnosti na fotografski podobi. Kajti fotografija pomeni videnje na svoj način, ustvarjanje tega, česar sicer ni. Verjamem, da bo Vasji Doberletu na njegovi nadaljnji življenjski poti uspelo ustvariti še mnogo, česar ni. Tako s fotoaparatom kot s svojimi izjemnimi organizacijskimi sposobnostmi. Njegovemu fotografskemu delu smo dolžni zahvalo in spoštovanje. Zato mu v Gorenjskem muzeju ob njegovem 70. rojstnem dnevu poklanjamo razstavo s katalogom in se mu zahvaljujemo za izjemne organizacijske dosežke na področju fotografije, za vsestransko popularizacijo fotografije in za zgodbe, ki jih je ujel v fotografski objektiv.