KRANJSKI FOTOGRAFI V BANJA LUKI

Banja Luka - otvoritev razstave - junij 2016

V Banja Luki je bila na predpraznični večer slovenskega praznika ob 25. rojstnem dnevu  Slovenije  odprta razstava fotografij Fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja. Banja Luka je pobratena z Mestno občino Kranj in v Banja Luki živi mnogo Slovencev, ki so se tja preselili v glavnem že po prvi svetovni vojni. Slovenci v Banja Luki že vsa leta s kančkom srca še vedno živijo z matično  Slovenijo. Zato se združujejo v Društvu Slovencev Republike Srbske »Triglav« Banja Luka. Društvo s svojo predsednico ga. Marijo Grbič je zelo aktivno in lani se je porodila skupna zamisel o fotografski razstavi.

Tako smo pripravili v imenitni zgradbi v središču mesta Banja Luke v Banskem dvoru svojo razstavo fotografij. Razstavljenih je 56 avtorskih del, 19. fotografinj in fotografov. Otvoritev , ki je potekala v večernih urah je bila svečana in v prisotnosti visokih gostov. Poleg direktorja Banski dvor, ki je imel uvodni nagovor je sodeloval tudi konzul konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki g. Marjan Ristič. Razstavo je uradno odprl veleposlanik Republike Slovenije v Sarajevu g. Iztok Grmek. V govoru je med drugim poudaril pomen sodelovanja med matično domovino Slovenijo in velikim doprinosom slovenskega življa v Banja Luki h kulturi in širše. Veleposlanik se je Fotografskemu društvu Janez Puhar ob tem iskreno zahvalil za zelo lepo razstavo, svoj govor pa je zaključil s čestitko ob 25. obletnici samostojne Slovenije.

Predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Simon Krejan je imel svoj nagovor in v njem je orisal  prehojeno pot društva, ki je bilo ustanovljeno že davnega leta 1910. Poudaril je fotografsko bogato delovanja društva, za kar je ob 100 obletnici delovanja prejelo najvišje priznanje fotografske zveze Slovenije – Puharjevo nagrado in najvišje priznane matičnega mesta, Nagrado mesta Kranj.

Razstava v Banskem dvoru bo odprta vse do sredine avgusta 2016.

Za FDJP zapisal Simon Krejan

Utrinki iz otvoritve

Razstavljene fotografije