RAZSTAVA FOTOGRAFIJ ‘HIŠA RAZGLEDOV’

Otvoritev razstave - "Hiša razgledov"

V marcu mesecu smo v Fotografskem društvu Janeza Puharja dobili povabilo s strani Mestne knjnižnice Kranj, k sodelovanju na fotografskem razpisu z naslovom “Hiša razgledov”. Vabilo se je nanašalo k sodelovanju pri praznovanju visokega jubileja Mestne knjižnice Kranj. Na vabilo smo se z veseljem odzvali, kar je še en dokaz, da Fotografsko društvo deluje širše v svojem lokalnem prostoru.

Žirija v sestavi:

Petra Puhar Kejžar, predstavnica MKK, vodja projekta,
Božica Čulibrk Rajkovič, predstavnica MKK,
Vasja Doberlet, MF FZS, MFIAP, EFIAP/p, ESFIAP, častni predsednik FDJP,

je izmed 46 prispelih fotografij izbrala 3o fotografij, ki gredo na razstavo in med njimi določila najboljše:

Kraljič Vlado – Podatki so točni 1. mesto
Komovec Aleš – Zato, ker je fajn 2. mesto
Založnik Tine – SONČEK 3. mesto
Sofronievski Vlado – Novice Knjižna nagrada
Krejan Simon – Oko Knjižna nagrada
Jenko Valerija – Ob zabavni knjigi Knjižna nagrada

 

Razstava bo na ogled do 6. julija 2017 v prostorih knjižnice.

Članek o razstavi v Gorenjskem glasu

VABILO:

Obletnica je priložnost, da z našim plemenitim poslanstvom poleg naših uporabnikov knjižnice, nagovorimo čim širšo javnost. Tako želimo v pestrem naboru praznovanja k sodelovanju pritegniti tudi fotografe kranjskega društva. Knjižnica z razvejano paleto dejavnosti, z izstopajočo zunanjo in notranjo arhitekturo, s številčno zbirko gradiva, z množico obiskovalcev in z dejavnostjo, polno kulturnih asociacij, ponuja atraktiven izziv za kreativno oko izza objektiva. Obenem pa so prav fotografije tiste, ki bodo jubilej knjižnice najbolj slikovito zabeležile za čas pred nami in za zanamce.

Tema

Naslov »Hiša razgledov« je bil izbran na natečaju za jubilejni slogan, v katerem smo sodelovali zaposleni in obiskovalci knjižnice. Posrečeno je ujel široko paleto obzorij, h katerim stremimo v sodobni knjižnici. Knjižnice niso več le zbirke knjig. Že desetletja gre za široko odprte kulturne ustanove, v katerih prispevamo in spodbujamo k izobraževanju in raziskovanju, h kulturnemu napredku, k zdravemu razvoju, humanizmu, kakovostnemu življenju, polnemu doživljanju sebe in sveta okrog nas, k aktivnemu državljanstvu, k razumevanju in toleranci, za svet miru, za ekološki odnos in delovanje ter trajnostni razvoja slehernega človeka. Predvsem gre za znanje, napredovanje, osmišljanje življenja in za kulturno sobivanje ljudi. Knjižnice so nepogrešljivi, vsem dostopni hrami človeškega znanja in epicentri kulturnega napredka v svojem okolju. Želimo, da je tudi tema fotografskega razpisa široka. Objektiv se lahko zazre v celotno obzorje ali v detajl, lahko se posveti knjigi, črki ali pa ljudem in lahko interpretira v estetskem, psihološkem ali simboličnem jeziku. Množina razgledov v naslovu namreč ni slučajna.

 

MKK