DRUŠTVENA RAZSTAVA – ALUZIJE

Tine Založnik - krokodil

 

Kaj: Otvoritev fotografske razstave članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj
Kje: Galerija Bala Cankarjeva ulica 10, Kranj in Območno stičišče kulturnih društev, Glavni trg 23, 4000 Kranj
Kdaj: Četrtek, 31.8.2017, ob 18h
Razstava v galeriji Bala bo odprta do  14. 9. 2017.

Galerija Bala na Cankarjevi ulici bo od 31. 8. 2017 gostila kranjske fotografe, člane Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, ki že dlje kot 100 let ustvarja na področju fotografske umetnosti v Kranju, istočasno pa že dlje kot 50 let nosi po svetu ime Janeza Puharja, Kranjčana, ki je izumil fotografijo na steklo. Razstava je nastala v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in njegove območne izpostave iz Kranja.

Štiriindvajset fotografov, članov društva razstavlja dvainštirideset fotografij na temo »Aluzije«. Mnogim fotografom je v okolju, kjer fotografirajo, izziv najti like, ki asociirajo na nekaj, s čimer se včasih ali pa celo vsak dan srečujemo. Gre za strukture, ki jih je izoblikovala narava ali pa jih rodi neko zaporedje objektov v posebni perspektivi čisto običajnih objektov v okolju. Včasih se taki motivi slučajno kar sami prikradejo v posnetek. To nas vzpodbudi, da jih začnemo iskati naprej v vsaki novi situaciji, v kateri se znajdemo. Včasih taki motivi, ki na nekaj spominjajo, ponujajo čisto naravnost. Včasih pa je potrebna domišlija, ki nam enkrat pričara eno, drugič pa drugo podobo. To se lahko v različnih trenutkih dogaja celo enemu in istemu posamezniku. Pri različnih ljudeh domišljija deluje različno, zato se v naših glavah lahko pojavijo zelo različne slike. Asocijacije se prebujajo, ko gledamo pokrajino, drevesa, kamne, … . Včasih moramo isto stvar pogledati iz različnih zornih kotov preden jo sploh opazimo.

Nastala je ideja narediti razstavo takih posnetkov, ki na nekaj spominjajo. Nato se je pojavilo še ime razstave – Aluzije. To pa je pojem, ki v slovarju slovenskega jezika pomeni celo več (aluzija -e ž (i) knjiž. Prikrito merjenje na kaj, namigovanje). V izboru fotografij za razstavo so se tako pojavile fotografije, ki sicer niso popolnoma v skladu s prvotno zamislijo, so jo pa razširile in nekatere slike iz tega dela dajo gledalcu dodatno misliti.

Kontakt organizatorja:
JSKD OI Kranj
Glavni trg 7
4000 Kranj

 

Avtorji fotografij:

Jože Cimperman Adriatic
Vidra
Brane Dežman Oko
Zeleno drevo 2
Vasja Doberlet Lipicanec
Embrio
Uroš Florjančič Mefisto
Vodni tiger
Uroš Frelih Ognjeni skelet
Damir Gizdavčić Alien
Rojsvo Angela
Biserka Komac Postarana Mona Lisa
Staranje
Aleš Komovec »Jason is back«
Naočniki
Lado Kraljič Obraz v vodi
Žalostni bohanez
Mojca Kraljič Ostanki suhih vej
Maja Krejan Enooki
Simon Krejan Okostje na jezeru
Zaspani vesoljček
Jurij Kurillo Na puf
Stara ljubezen
Alen Lacijan Ivana Orleanska
Primičeva Julija
Miha Mekuč Rega kvak
»Shark«
Milan Mihalič Hrček
Zajček
Andreja Peklaj Omagana pomembnost
WWW me – ni
Petra Puhar Kejžar Nevtroni
Niko Sladič Zadnji posnetek
Zgrešen met
Viktor Šmid V nebesa
Andreja Teran V polžu
Alojz Vogel Prispodoba 2
Prispodoba 6
Anuška Vončina Jaga Baba
Okameneli slon
Tine Založnik Angel
Krokodil