SVEČANOST OB MEDNARODNI RAZSTAVI “LJUBEZEN DO DRUGAČNOSTI”

Svečanost ob odprtju razstave Ljubezen do drugačnosti

Ob mednarodnem dnevu invalidov in ob 70 letnici CIRIUS Kamnik

V petek 1. decembra je bila v preddverju velike dvorane Državnega zbora svečana podelitev nagrad fotografskega salona “Ljubezen do drugačnosti”. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. V preddverju velike dvorane Državnega zbora so bile razstavljene nagrajene fotografije na obe razpisani temi (hendikep in prosta) in prav tako slike avtorjev, ki so sodelovali v 2 kategorijah (standardna tekmovalna kategorija in kategorija avtorjev – oseb s posebnimi potrebami).

Fotografski salon “Ljubezen do drugačnosti” sta organizirala Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj in CIRIUS Kamnik – Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik. Fotografski dogodek je bil pod pokroviteljstvom Fotografske zveza Slovenije – FZS in mednarodne zveze za Fotografsko umetnost – FIAP. Pobudo za organizacijo Fotografskega salona je dal CIRIUS, katrerega dejavnost je fokusirana na ljudi s posebnimi potrebami in je pri njih fotografija tudi uporabljena kot terapevdski pripomoček. Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj – FDJP ima že več kot 15 let izkušenj z organizacijo mednarodnih razstav in tesne povezave s FIAP. Tako sta CIRIUS in FDJP združila napore in organizirala mednarodi razpis na zahtevno tema “Hendikep” in “Prosta tema”, ki je standardna na vseh fotografskih salonih. Dodatno so uvedli še posebno kategorijo, kjer so na obe temi lahko sodelovali le avtorji s posebnimi potrebami. V prvi tekmovalni kategoriji smo podelili v obeh temah dva kompleta medalj FIAP (zlata, srebrna, bronasta), dva kompleta medalj FZS (zlata, srebrna, bronasta) ter šest pohval FIAP in šest pohval CIRIUS. V kategoriji avtorjev s posebnimi potrebami smo podelili dva kompleta medalj Janez Puhar (zlata, srebrna, bronasta) in šest diplom CIRIUS. Natisnili smo katalog na 60 straneh z reprodukcijami vseh nagrajenih fotografij.

Na razpis, ki ga je potrdila Mednarodna zveza za Fotografsko umetnost se je prijavilo 178 avtorjev iz 35 držav, ki so poslali več kot 1200 fotografskih del. Za projekcijo, ki bo Tekla vzporedno s svečanostjo in strokovnim simpozijem ob 70 letnici CIRIUS Kamnik v Ljubljani v BTC v KRISTALNI PALAČI, je bilo izbranih 263 fotografij. Podeljeno je bilo 49 nagrad avtorjem iz 15 držav.

Kljub temu, da je bila ena od kategorij namenjena zgolj avtorjem – osebam s posebnimi potrebami, jih je kar nekaj med njimi osvojilo nagrade tudi v kategoriji, ki je namenjena avtorjem celega sveta, ki se ne morejo deklarirati kot osebe s posebnimi potrebami. To je vzpodbudno saj se s tem dokazuje, da se mnogi med njimi lepo vključujejo v popolnoma običajno življenje.

Ob slovesnosti v Državnem zboru sta bila govornika še director CIRIUS gospod Goran Pavlič, ki je orisal delo in cilje CIRIUS. Vasja Doberlet se je v imenu več kot 100 let starega fotografskega društva, ki se je še v času Avstroogrske nadelo slovensko ime “Prvo slovensko društvo fotografov amaterjev Kranj”, v imenu društva, ki ponosno nosi ime po prvem slovenskem fotografu in izumitelju fotografije na steklo Janezu Puharju, zahvalil CIRIUSU za povabilo k sodelovanju in zaupanju pri tako človekoljubnem fotografskem projektu.

V spomin na ta dogodek je Vasja Doberlet dr. Milanu Brglezu in gospodu Goranu Pavliču izročil kopijo več kot 100 let starega “Štatuta prvega slovenskega kluba fotografov amaterjev v Kranju.

“Štatut prvega slivenskega kluba fotografov amaterjev v kranju” v rokah predsenika Državnega zbora dr. Milana Brgleza. Kopija dokumenta, katerega original hrani Gorenjski Muzej v Kranju, je doponjena s tekstom ddr. Damirja Globočnika, ki je v slovenskem in angleškem jeziku opisal takratno sceno v Sloveniji pred in po ustanovitv kranjskega foto kluba.

Foto utrinki otvoritve (foto: Jure Kravanja)