FDJP – SESTAVLJANKA MESTA NA SKALI SKOZI OČI PUHARJEV

18 Simon_Krejan_Layerjeva hiša (Large)
Simion Krejan – Layerjeva hiša

Galerija na mestu – Fotografsko društvo Janez Puhar – Sestavljanka mesta na skali skozi oči puharjev

V petek 9.11.2018 bo ob 17 uri odprtje naše društvene razstave fotografij. Na ulici pred Mestno knjižnico Kranj bodo naše fotografije v mesecu novembru na ogled meščanom Kranja in širše.


Seznam objektov za razstavo

Cveličarna Kalika
Proti pticam se dvigajo umetnine iz rož in zelenja. V rokah cvetličarskega mojstra že dolga leta nastajajo čudovite kombinacije šopkov, vencev, ikeban in drugih dekoracij, ki prinašajo zmage na tekmovanjih ali spremljajo ljudi ob njihovih prelomnicah v življenju.

Trgovina Lucca
Na vodni gladini vodnjaka na Glavnem trgu že več kot dve desetletji mirno odseva trgovinica ročno izdelanih pletenin. Na rdeči klopci pred vrati se lovijo sončni žarki, v notranjosti pa se na policah prelivajo mavrične barve oblačil, nakita in dodatkov za dom.

Mestna knjižnica
Mestna knjižnica je eno izmed najpomembnejših kulturnih središč v Kranju. Je mesto domišljije, znanja in modrosti za vse bralce, ki jim je šuštenje listov v knjigah ljubo in domače. Njena moderna zasnova nudi zatočišče vsem generacijam, v njej pa je tako prijetno, da jo imenujemo tudi dnevna soba Kranja.

Hotel Actum
Skrit pred pogledi in hkrati v samem središču starega mestnega jedra butični hotel Actum domuje v stavbi iz devetnajstega stoletja, ki je prevzela duh metropolitanskosti. Poseben čar predstavljajo starodobni avtomobili, ki se v njem nahajajo kot razstavni eksponati ali kot sestavni deli hotelske opreme.
Čajnica Indija Koromandija
Indija Koromandija je čarobna in daljna dežela obilja. Nasmejani Mehtab Singh je iz daljav Južne Amerike, Indije in Daljnega vzhoda v srce Kranja pripeljal omamno dišeče čaje. Posebej izstopajo črni čaj z eklektično kombinacijo manga, ananasa in čilija, beli čaj vrtnica s koščki bele čokolade, zeleni čaj z okusom ingverja, navduši pa tudi z edinstveno domačo mešanico triglavskega planinskega čaja. Novost med izdelki je Hook – ledeni čaj v steklenici, brez barvil, sladkorja in drugih dodatkov, narejen s slovensko vodo.

Dežnikarstvo Jenko
Obstaja od leta 1935 in je eno najstarejših obrti v našem mestu. Stara znanja danes varuje tretji rod. V mali trgovinici vas čakajo kakovostni dežniki ali senčniki, ki vam jih z željenim motivom potiskajo kar sami. Dežnikarstvo tesno sodeluje tudi s tradicijo, saj so edini proizvajalci dežnikov slovenske narodne noše.

Ribarnica Delfin

Kr Piskr – Milena Kuhar
Prodajalna ličnih izdelkov za dom in gospodinjstvo, ki deluje pod okriljem fundacije Vincenca Drakslerja, bo v vas prebudila pozabljene želje po kuhanju in peki domačih slaščic.

Hotel Azul
Na dolgih poteh, polnih hitrosti, letališč, neskončnih cest, odhodov in prihodov si lahko turisti in poslovneži od blizu in daleč odpočijejo v domačem vzdušju hotela Azul, ki stoji na obrobju mesta.

Trgovina  KRALJ NUDELJCEV
Visoko nad rekama, pri vhodu v mesto na skali prebiva mornar, kralj valovitih testenin, ki ročno mesi, gnete, valja in suši rezance sedemnajstih vrst. Prehodil je dolgo pot samouka in skromno lokalno obrt mojstrsko dovršil do popolnosti. Kralj nudeljcev pravi, da je domača juha brez dobrih rezancev kot dan brez nasmeha.

Brivnica Rogelj
Kraj, kjer v simbiozi bivata staro in novo. Arhaičnih tehnik britja in urejanja moških frizur sta se s tradicionalnimi britvami in modernimi idejami lotila mlada brivca, ki v trendovski brivnici v novodobno modo oživljata prefinjene izglede iz nekdanjih dni.

Skrinjica
Malo trgovinico prežema močna ženska energija, v njej se pretakata velika strast do lepega in pretanjen občutek za modne kombinacije. V domiselnih oblačilih in nakitu bodo mlade dame in gospe izstopile iz sivine uniformiranih množic.

Štacuna Rokodelc
V socialni trgovini obiskovalca objameta toplina lesa in barvitost unikatnih izdelkov, ki so jih izdelali uporabniki Reintegracijskega centra iz Pristave pri Tržiču. Trgovina, ki deluje v okviru dejavnosti in programov Fundacije Vincenca Drakslerja je ekološko naravnana, v njej odvrženi predmeti dobijo nov žar in vrednost. Z nakupom pa lahko v duhu inkluzivnosti neposredno pomagate invalidom in nekdanjim odvisnikom pri ponovni vključitvi v družbo.

Lesna Vesna
Dizajnerski studio, ki z navdušenjem obnavlja stare in oblikuje nove lesene izdelke visoke kakovosti, s katerimi se moderni človek lahko vrne k naravi. V formi sodobne umetnosti oživlja tradicijo ter s svojimi stvaritvami hiše spreminja v domove, gospod krokodil in njegova riba pa s svojim zvokom otroke poneseta v svet domišljije.

Kavarna in slaščičarna Evropa
Na strateški poziciji, prav pri vhodu v staro mestno jedro lahko s terase opazujete vrvež mesta in se ob jutranji kavi prepustite njegovemu valovanju. Popoldanski sladoled pa vam bodo poživili zvoki glasbe, saj nad kavarno domuje Glasbena šola Kranj.

Čajnica Jasmin
Čajnica z dolgo tradicijo je urejena po vzoru angleških in nemških čajnih hiš. Eleganca, prefinjenost in nianse vonjev prinašajo spomine iz daljnih dni. Ko njihovi čaji sladko zadišijo, se prepustite cvetočim mislim, potezam svinčnika ali besedam najljubše knjige.

Kavarna in Cukrarija
V središču starega mestnega jedra, kjer bivata kamen in marmor, se nahaja pisana oaza cukrarij. Podoba družinske kavarnice in njihova domača proizvodnja slaščic se ciklično spreminja skladno z valovanjem letnih časov. Skupaj z belino zime bo v njihovo ponudbo prišel zimski sladoled in prava adventna torta!

Layerjeva hiša
Je pribežališče za iskalce lepote, kulture in glasbe, za uveljavljene umetnike in vse vizionarje, ki to še želijo postati. Češnjevo drevo na vrtu šepeta starodavne zgodbe, zidovi hiše in stolpa mrmrajo odpete melodije, obiskovalci pa lahko na terasi uživate v eminentni družbi uglednih Slovencev iz nekdanjih dni.


Avtorji fotografij:

Aleš Komovec je Kranjčan vse svoje življenje, po izobrazbi grafičar-tiskar. Najbolj ga pritegneta slika pokrajin in motivi iz narave, kjer preživi veliko časa.

Ludvik Mekuč fotografira že od časov Zenita, privlači ga priložnostna fotografija. Njegova  prednostna nastavitev fotoaparata je P, kot se rad sam pošali.

Rok Markun je amaterski fotograf, v fotografiji uživa, saj je del njegovega razmišljanja in življenja. S fotografijo poizkuša ujeti enkratne utrinke, zgodbe in podobe iz vsakdanjega življenja ter jih preliti v fotografijo.

Tine Založnik je v dijaških letih temnico za razvijanje fotografij postavil kar v domači kuhinji. Takrat mu je fotografija predstavljala čarobnost, nekaj, s čimer si lahko zamrznil čas in sliko ponovno ugledal v ČB temnici, ko so se podobe počasi prikazovale v razvijalcu. Ko je nastopila doba digitalnega zapisa, se je njegovo navdušenje za fotografsko ustvarjanje vrnilo. S članstvom v društvo je dobil še dodaten zagon, veliko znanja in izkušenj, ki jih člani društva nesebično delijo z ostalimi.

Lado Kraljič se s fotografijo ukvarja  že več kot 50 let. Sodeluje na domačih in tujih razstavah ter je prejel nekaj nagrad in priznanj. Samostojno je razstavljal svoje fotografije v Kranju, na Jesenicah in v Ljubljani. Posebne zasluge na fotografskem področju ima pri organizaciji foto salonov.

Milena Kuhar je za tokratno razstavo poklic prodajalke in ljubezen do fotografije združila v eno in fotografirala z aranžerskim pridihom!

Simon Krejan pravi, da je fotografski aparat je njegov prijatelj in spremljevalec v naravi ali pa urbanih okoljih, kjer skupaj iščeta zanimive kompozicije in zgodbe iz vsakdanjega življenja. Motivi, ki jih skozi kamero vidi le fotograf so tako trajno zapisani in dostopni širšemu krogu ljudi.

Tine Bohinc je dijak Gimnazije Kranj. S fotografijo se ukvarja leto dni in ima, kot pravimo fotografi, dobro oko. Z željo po fotografski rasti se je letos včlanil v Fotografsko društvo Janez Puhar.

Valerija Jenko rada potuje, kar je tudi razlog, da se je s fotografijo začela ljubiteljsko ukvarjati. Čeprav občuduje naravo, ji bolj ustreza urbana fotografija. Privlači jo arhitektura, posebno rada pa se poigrava z odsevi, sencami, linijami ali naključnimi vzorci.

En odziv na “FDJP – SESTAVLJANKA MESTA NA SKALI SKOZI OČI PUHARJEV”

Komentiranje zaprto.