Odprtje razstave Vitomirja Pretnarja Osvoboditev preko sprememb

Vabimo vas na odprtje razstave Osvoboditev preko sprememb našega člana Vitomirja Pretnarja, ki bo v četrtek, 5. 3. ob 20:30 v Ljubljani na Prulah v Prulčku. Pričakujete lahko dobro glasbo. Razstava bo na ogled ves mesec.

Vitomir Pretnar najraje fotografira družbene in socialne teme. Je sodeloval na festivalih fotografije Fotopub v Novem Mestu pod mentorstvom Francoskega fotografa Klavdija Slubana na skupinski razstavi Odtujenost in na razstavi Triglav po Triglavu v Muzeju moderne umetnosti, kjer je dobil eno od treh nagrad. V Etnološkem muzeju v Ljubljani je imel osebno razstavo v okviru cikla Jaz, mi in drugi.

»Motivi Beograda in Francoske obale kažejo vso razsežnost različnega, pa vendar močno povezanega sveta. Oba geografsko oddaljena svetova, ki sega od nekoč modre Donave do Atlantskega oceana je zaznamovala zgodovina in ljudje, ki prostor zasedajo, v njem živijo in nameščajo artefakte z željenimi in nehotenimi sporočili. Fotografija je poigravanje s simboli. Nikoli ni odraz trenutka, ker ga ni mogoče ujeti. Že ko ga zagledamo, se nam izmuzne in dobi nov pomen v kontekstu fizičnih ali mentalnih okoliščin. Zato je fotografiranje v bistvu beganje med materialnim in podzavestnim in ko se oboje ujame, se sporočilo preko podobe prenaša gledalcu. Če v Beogradu meščani korakajo na uličnih protestih, v Franciji spomenik kavbojkam Levis kaže, da korakamo v prazno. Nasedle barke čakajoč vode, se ta na drugem koncu v zabavo ljudi poliva po trgu, nekje na bregu pa kliče preko mobitela ženska svojega ljubimca. Žica nam vsem zapira pot domov, nad mestom pa deklica na gugalnici sanja mesto po meri otrok. Spomenik proti nasilju govori o načinu osvoboditve, poljub pred katedralo začudeno gleda gledalec v ozadju, ki ne razume, da se moramo osvoboditi tabujev in objeti Davida čez ramena. Rozeta v ozadju in plastika na robu pa nakazuje večen krog osamljenosti in pričakovanja. To je moj svet v pričujočih fotografijah.« – Vitomir Pretnar