Puharjevo leto 2014

Janez Puhar (1814 – 1864)

Izumitelj fotografije na steklo

You can download english version  Internet FDJP Eng

Častni pokrovitelj »Puharjevega leta«, praznovanja 200 letnice rojstva izumitelja fotografije na steklo, je predsednik republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

1 Puhar modra pomanjšana LRTočno 172 let je minilo, odkar je bila narejena prva fotografije na stekleno ploščo. Manj kot 3 leta zatem, ko je bil objavljen izum fotografije na posrebreno bakreno ploščo Francoza Daguerra (1839), je Kranjčan, kaplan Janez Puhar z revolucionarno idejo po svojem postopku uspel s fotografijo na stekleno ploščo. To se je zgodilo 19. aprila 1842. Dunajska akademija za znanost in Académie nationale agricole, manufacturière et commerciale v Parizu sta mu to priznali skoraj 10 let pozneje, v letih 1851 in 1852.

Puharjeva metoda je slonela na osvetljevanju steklene plošče, izpostavljene žveplenim param in nato obdelane z jodovimi parami. Taka steklena plošča je bila vstavljena v kamero in je bila v času osvetljevanja izpostavljena živosrebrnim param. Osvetljevanje je trajalo 15 sekund. Osvetljeni predeli na steklu so sprejeli več živosrebrnih hlapov. Tako je nastala slika, ki jo je Puhar fiksiral z alkoholom. Prisotnost žvepla v originalu Puharjeve slike so dokazali v jedrskem laboratoriju Inštituta Jožef Štefan v Podgorici leta 1999.

Prednost Puharjevega izuma je pozitivna podoba in kratek čas osvetljevanja (samo 15 sekund), kar mu je omogočilo slikanje portretov.

Skromna Puharjeva zapuščina sestoji iz 6 portretov.

V letu 2014 praznujemo 200-letnico Puharjevega rojstva. Okrogla obletnica je razlog, da smo se v fotografskem društvu, ki nosi ime po izumitelju fotografije na steklo, odločili, da na svetovnih razstavah pod pokroviteljstvom Mednarodne zveza za fotografsko umetnost FIAP podelimo zlato medaljo Janez Puhar za najboljši portret. Podelitve bodo na šestih razstavah od Japonske do Argentine:

• 8th FIAP World Cup for Clubs 2013.
  • 3rd JIPF International Photographic Exhibition, Japonska
  • 50e Challenge du Photo-Club Esch Salon Mondial 2014, Luksemburg
  • 8 th International Salon of Photography – Banja Luka, Bosna in Hercegovina
  • F2 – Salon Internacional de Fotografia – Buenos Aires, Argentina
  • 7th Miniature 2014 Kranj, Slovenija

Uvoden dogodek v celoletno praznovanje 200-letnice rojstva je bila slavnostna seja v Slovenski akademiji za znanosti in umetnost v Ljubljani, 29. januarja 2014.

2 Blaženka First  3 Slavnostni govornik Kambič
Gospa Blaženka First, skrbnica 4 originalov Janeza Puharja v Narodnem muzeju v Ljubljani, je imela uvodno predavanje o življenju, delu in dosežkih Janeza Puharja. Slavnostni govornik gospod mag. Mirko Kambič je kljub svojim 94 letom imenitno predaval o Janezu Puharju, o njegoviih kontaktih z ljudmi s celega sveta, ki so prihajali na Bled. Predavanje gospoda Kambiča je bilo polno pozitivne energije in prijaznega humorja. Lahko rečemo, da je “on naredil večer”.

4 Velikdel svojega življenja 5 Dosežki g Kambiča
 Velik del svojega življenja je gospod Kambič posvetil raziskovanju zgodovine fotografije in še posebej raziskavi življenja in dela Janeza Puharja.Za svoje dosežke pri razpoznavnosti slovenske fotografske preteklosti je gospod Kambič pri Fotografski zveza Slovenije prejel njeno najvišje priznanje za življenjsko delo, PUHARJEVO NAGRADO. Puharjevo nagrado sta gospodu Kambiču izročila odposlanec častnega pokrovitelja Boruta Pahorja – akademik dr. Boštjan Žekš in predsednik Fotografske zveza Slovenije gospod Ivo Borko. Dosežki gospoda Kmbiča so bili tudi mednarodno opaženi. Mednarodna zveza za fotografsko umetnost FIAP je gospodu Kambiču za njegove dosežlke podelila častno priznanje ESFIAP.Priznanje sta mu izročila član direktorata FIAP gospod Kurt Batschinski iz Avstrije in pooblaščenec Fotografske zveze Slovenije pri FIAP, gospod Vasja Doberlet.

Potujoča razstava o življenju, delu in dosežkih Janeza Puharja na 19 velikih panojih, ki jo je pripravila Petra Puhar, daljna sorodnica Janeza Puharja, in spremljajoča razstava fotografij članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj predstavlja velikega slovenskega izumitelja v vsek krajih Slovenije, kjer je bival v svojih skoraj 50 letih življenja. Razstava je že bila v Kranju in v Ljubljani, do konca leta pa bo zaokrožila še v Leskovec pri Krškem, Svibno, Metliko, Ljubno, Radovljico, Bled, Cerklje na Gorenjskem, Smlednik, Kamnik in Dovje.

Kranj – Gorenjski muzej v gradu Khislstein (30.1.2014):

6 Prva razstava  7 poučni del razstave  8 36 fotografij v ČB
 Prva razstava je bila v nedavno obnovljenem gradu Khislstein. Poučni del razstave o Janezu Puharju so spremljale fotografije članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj.  36 fotografij v črno beli tehniki je ne svoj način simboliziralo staro tehnike izdelave fotografije.

Ljubljana – galerija KULT 3000 (11.2.2014):

9 Druga razstava je bila  10  Avtorica razstave pojasnjuje  11 Častni gost je bil tudi župan
 Druga razstava je bila v galeriji Kult3000 na Metelkovi v Ljubljani.  Avtorica razstave pojasnjuje koncept razstave in razloge za njeno postavitev ministru za kulturo, gospodu dr. Urošu Grilcu.  Častni gost je bil tudi župan mestne pbčine Ljubljana gospod Zoran Janković.

12 Ptujoča predogled-14 zmanjšana

Fotografije: Vitomir Pretnar in Vasja Doberlet

ilustracije: Zmago Puhar

Več o Janezu Puharju: http://www.puhar.si