Emil Božnar: Prehajanja – spletna razstava

Emil Božnar: »Dekle z vrtnicami«

Član našega društva Emil Božnar je pripravil razstavo Prehajanja, ki bi morala biti na ogled v Galeriji Kranjske hiše v Kranju. Kulturne ustanove so zaprte, razstava pa je zato prešla na splet.

Ob razstavi je avtor zapisal:

Za Reneja Descartesa je bil dvom edini možni ključ do gotovosti. Ker je poizkušal uiti sumu, da videz vara je sklepal, da resničnost njegovega uma dokazujejo njegovi lastni dvomi. Če dvomim – potem mislim – potem sem.
Pri fotografiranju – zapisovanju svetlobe so dvomi stalnica. Ali nam je uspelo prenesti lepoto narave in pri tem ohraniti kreativnost? Ali nam je uspelo ohraniti ravnotežje med senco in svetlobo? Ali so figure v harmoniji med vizijo, kompozicijo in ritmom?
Okvirji časa nam porajajo nove dvome o umeščanju fotografije. Brezčasnost, modernost, všečnost so dvomi pri vsakdanjem delu. Prevečkrat nam ne uspe ohraniti kritične distance do trendov, ki jo narekujejo hitra spletna všečkanja. Na razstavljenih fotografijah sem poizkušal v tehniki dvojne ekspozicije na igriv način v večplastnosti povezati prehode med sanjami, vizijami, mehkobo in tankočutnost. Pri tem sem nekatere dvome razblinil, pojavili pa so se novi, ki mi vedno znova obudijo zavedanje, da s tem spreminjam sebe in
morda tudi svet. Ali mi je uspelo ohraniti dehtečo energijo ženskega telesa v času označenem z minljivostjo fasad, pa mi ostaja nekako ključni dvom?

S klikom na to povezavo lahko k sebi prenesete brošuro razstave.

Kliknite na fotografijo v spodnji galeriji za njeno povečavo.