Luka Dakskobler – prejemnik treh nagrad na Nature Images Awards

Iskrene čestitke našemu članu, za odmeven mednaroden uspeh. Spodaj si lahko prebereta izjavo za javnost.

Pariz, 18. december, 2011

Slovenski fotoreporter Luka Dakskobler je ta konec tedna na mednarodnem fotografskem natečaju Nature Images Awards 2011 prejel tri prestižne nagrade, in sicer drugo nagrado za fotoreportažo o presihanju Cerkniškega jezera, tretjo nagrado za fotoreportažo Reševanje soške postrvi ter subvencijo za pripravo reportaže po lastnem izboru, ki bo objavljena v francoski reviji Terre Sauvage. Slavnostna podelitev nagrad in otvoritev razstave bosta konec januarja 2012 v Parizu.

Nature Images Awards 2011 (http://www.natureimagesawards.com/) je mednarodni fotonatečaj naravoslovnih in naravovarstvenih fotografij in fotografskih zgodb. Skupaj z različnimi partnerji ga je organiziral Bayard Nature et Territoires, ki izdaja tudi francosko naravoslovno revijo Terre Sauvage. Glavni soorganizator je bila neprofitna naravovarstvena organizacija IUCN (International Union for Conservation of Nature), največja profesionalna naravovarstvena mreža na svetu, ustanovljena leta 1948 kot prva globalna naravovarstvena organizacija.

V sedmih kategorijah so podelili prvo, drugo in tretjo nagrado po tem, ko so od vseh prispelih prijav v vsaki kategoriji izbrali po dvajset finalistov. V fotoreporterski kategoriji naravovarstvenih zgodb so dodatno podelili še dve subvenciji. 5000 € za izdelavo nove zgodbe za IUCN in 3000 € za izdelavo reportaže za revijo Terre Sauvage. Nazadnje so izbrali še glavnega nagrajenca vseh kategorij, ki je prejel safari za dva v Botsvani.

Luka Dakskobler je na natečaj poslal dve naravovarstveni zgodbi, obe sta bili tudi nagrajeni:

1.      Za zgodbo o reševanju rib iz Cerkniškega jezera med presihanjem je prejel drugo nagrado (1000 €) v kategoriji narava in skupnosti;

2.      Za zgodbo o mednarodnem projektu ohranjanja in repopulacije soške postrvi v Sloveniji pa tretjo nagrado (500 €), prav tako v kategoriji narava in skupnosti;

3.      Hkrati pa je prejel tudi subvencijo»Club Terre Sauvage/Terre des hommes«

za pripravo nove reportaže za francosko revijo Terre Sauvage v vrednosti 3000 €.

Enaintridesetletni Dakskobler se je na natečaju znašel v elitni družbi, saj ga je s prvima nagradama (v kategoriji Narava in skupnosti in z glavno nagrado celotnega natečaja) »prehitel« le svetovno priznani naravoslovni fotograf revije Natonal Geographic Američan Steve Winter. Omenimo naj še enega svetovno znanega ameriškega fotografa revije National Geographic Michaela Nicholsa, ki je prejel drugo nagrado, in sicer v kategoriji leto gozdov.

Slavnostna podelitev nagrad in otvoritev razstave bo konec januarja prihodnje leto v Parizu, kjer bodo razstavljene tudi Dakskoblerjeve fotografije v velikosti 120×80 cm. Prav tako bodo fotografije, skupaj z njegovim intervjujem, objavljene v februarski številki revije TerreSauvage, ki izide konec januarja 2012, kmalu pa bodo na ogled tudi na spletni strani www.dax-photo.com, ki je trenutno nedosegljiva zaradi obnove.

Naj ob tem spomnimo, da je mladi Kranjčan marca letos na fotografskem natečaju Slovenia Press Photo 2011 (SPP 2011) po odločitvi mednarodne žirije domov odnesel tri nagrade, in sicer za najboljšo reportažo leta 2010, za najboljšo reportažo v kategoriji novic in za najboljšo fotografijo v kategoriji narava in okolje. Vse nagrajene fotografije z natečaja SPP 2011 so bile v začetku decembra na ogled v znanem pariškem centru kultur La Bellevilloise.

Za vse dodatne informacije smo na voljo na:

+38641366706
dax@dax-photo.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja